Heikele dossiers

Beste VVD-ers,

In Baarn is het ene “heikele” dossier nog niet half afgesloten, oftewel theater de Speeldoos, of een nieuw “heikel” dossier staat alweer op de agenda. Wat gaan we doen met ziekenhuis Meander. Op dit moment is het al bijna geen ziekenhuis meer, met hoofdzakelijk poliklinische behandelingen. Meander Amersfoort heeft aangegeven per 1 januari 2025 nog maar op een klein oppervlak van het geheel poliklinische behandelingen te willen doen in Baarn, en heeft de erfpacht opgezegd.

Dan liggen er vele scenario’s voor, maar alle scenario’s worden beperkt door het legaat van mw. van IJsendijk, die reeds 100 jaar geleden het Maarschalksbos aan de gemeente Baarn heeft geschonken. In 1965 hebben de erfgenamen van mw. van IJsendijk toestemming gegeven tot de bouw van een ziekenhuis. En daar begint de grote juridische uitdaging, nu het gebouw einde erfpacht is. Moet nu weer voldaan worden aan het originele legaat van mw. van IJsendijk, mag er voortgeborduurd worden op wat de erfgenamen hebben toegestaan, en hoe strikt is dan de definitie van ziekenhuis.

Als gemeente, en zeker ook als VVD, zijn wij voor broodnodige woningbouw, en zeker in de categorie waar het gebouw zich voor leent, zorgwonen met name voor ouderen. Maar of dit juridisch is toegestaan zal de komende tijd blijken. Dat het veel emoties raakt, bleek wel tijdens de raadsvergadering waar zich 7 insprekers hadden gemeld (alle tegen welke vorm van woningbouw).

Verder heeft de VVD een gevoelige snaar geraakt in de Raad door aan te geven dat onder anti-discriminatiebeleid gewoon alle vormen van discriminatie moeten vallen, zo inclusief mogelijk. Daar past geen hogere ranking in voor de ene vorm van discriminatie versus de andere (zoals PvdA en Groen Links wilde). Elke vorm van discriminatie moet worden uitgesloten. Hiermee kwam de VVD, en met name Marc Mascini, uitgebreid op de voorpagina van onze lokale krant.

Kortom, twee dossiers, Speeldoos en Meander, zullen de komende tijd de agenda hoofdzakelijk bepalen. Laat staan dat de Raad van State nu terug zou komen met een oordeel over Soestdijk……..

Met liberale groet,

Andre van der Padt